hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Baykal Gölü'nde gizemli kara çemberler

    Baykal Gölünde gizemli kara çemberler
    expand

    Bilim adamları, Rusya'da bulunan Baykal Gölü'nün uydudan çekilen fotoğraflarında buzların arasında garip kara çemberler keşfetti.

    Bu fenomenin henüz açıklanamadığı duyurulurken görünen çemberin oldukça büyük olduğu belirtildi.

    Rusya'nın Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanlığı'nın Baykal'ın doğa alanlarını takip etmek amacıyla günlük olarak bu uzay fotoğraflarını incelediği bildirildi.

    Gözlemciler, Baykal Gölü'nde her yıl buz oluşmasına rağmen bu halkaların ilk kez 1999 yılında görüldüğünü ve bunun 2003 ile 2005'te tekrar ettiğini belirttiler.

    Buz tabakaları arasındaki bu kara halkaların genelde Nisan ayında ortaya çıktığını ve önceki yıllarla karşılaştırıldığında her görüldüğünde farklı bir bölgede oluştuğu anlatıldı. Son görülen halkanın Baykal'ın güneyinde oluştuğu açıklandı.

    Göldeki bu çemberlerin neden oluştuğu bilinemiyor. Uzmanlar Baykal'daki tortul tabakalarındaki doğal gaz ve emisyona bağlı olarak halkaların ortaya çıkmış olabileceğini tahmin ediyor.

    Jeolojik açıdan bir graben (çökme) göl olan Baykal'ın içinde bulunduğu çöküntü alanında termal akış ve sismik aktivitelerde artış gözleniyor. Yüksek sıcaklıkların gazın yoğunlaşmasına neden olduğu tahmin ediliyor. Gölün dibinde bulunan doğal gazın baloncuklar halinde yüzey çıktığı ve bunların üzerlerindeki buzları erittiği öne sürülüyor.

    Resimlerde görülen karanlık halkaların çok büyük olduğu ve bunun Baykal Gölü'nde önemli boyutlarda sismik aktivite ve tektonik değişiklik olduğunu ortaya koyduğunu düşünen bazı Rusya Jeoloji Vakfı uzmanları ise olayın detaylarıyla araştırıldığını ve kesin sonuca ulaşınca açıklamada bulunulacağını bildirdiler.

    Baykal Gölü

    Baykal Gölü dünyanın en derin gölüdür. Sibirya'nın güneyinde, Irkutsk Oblast ve Buryatya arasında yer alır Irkutsk şehrinin yanındadır.

    "Sibirya'nın Mavi Gözü" diye adlandırılır. Yüzölçümü yaklaşık 31.722 km²'dir (adalar hariç). Uzunluğu 636 km, en geniş yeri 79.5 km'dir (Onguren ve Ust-Barguzin köyleri arasında). Gölün tabanı deniz seviyesinin yaklaşık 1285 m altındadır.

    Gölün dibindeki tortulların yaklaşık 7 km kalınlığında olduğu tahmin edilmektedir. Bu da gölün yeryüzündeki en derin yarıklardan biri olduğunu gösterir.

    25-30 milyon yıl tahmin edilen yaşıyla jeolojik olarak en eski göllerden biri olarak kabul edilmektedir. Tarihte kullanılan adları, Lamu (deniz), Beihai (kuzey denizi), Tengis (deniz), Baigal (baygal-muren - baykal nehri), Baikal (Rus yayılmasından sonra).
    Olkhon Adası'dır.

    Dünyada sadece Ladoga Gölü ve Baykal'da tatlı su fokları yaşıyor. Dünyadaki içme suyunun yaklaşık yüzde 20'si burdadır.7 km tortul kalınlığı vardır. Buda onu dünyanın en yaşlı gölü yapar.

    Rusya bu gölü araştırabilmek için buraya özel denizaltı yapmıştır. En derin göldür. Derinliği 15 km dir. Gölde sadece buraya özel endemik balık türleri vardır. Kendine özgü bir ekosistem oluşturmuştur.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow